Thomas tar hand om Herencos affärssystem

Det är viktigt för alla företag att ha effektiva verktyg för sina olika affärsflöden. Thomas Ekström ska se till att Herenco har det. Han är nyanställd som ansvarig för affärssystemen i koncernen.

Thomas Ekströms farfar startade Uppåkra i Skillingaryd på 1940-talet. Företaget kom att utvecklas till en stor legoleverantör till den tunga industrin som exempelvis Scania, Volvo CE, Volvo Lastvagnar och SKF.

Det innebar att han bildligt talat kom att födas in i familjeföretaget där han så småningom blev delägare tillsammans med bland andra sina kusiner och syskon.

– Jag såg det aldrig som ett jobb på Uppåkra utan mer som att jag hade mitt liv där. Det var en fantastisk tid som jag gärna ser tillbaka till, säger han.

Uppåkra såldes och Thomas började för sju år sedan på Evry i Anderstorp som verksamhetskonsult och affärsutvecklare. Han blev kvar där i tre år tills han blev headhuntad av Fameco som Process System Manager för att effektivisera processen kring affärssystemen.

Thomas liknar det vid en projektanställning även om det var en fast tjänst.

– Jag kände mig färdig med mitt uppdrag förra året och behövde en ny utmaning. Det var då jag blev tipsad om den lediga tjänsten på Herenco. Jag läste om den och förstod direkt att den skulle passa mig, säger han.

Ett affärssystem hanterar allt från inköp, till planering, produktion, lager och försäljning. I många fall har företagen även olika kringsystem för exempelvis löner, fakturaavstämning, ritningar och transporter.

– Det gäller att hitta ett verktyg för det administrativa arbetet som gör det enkelt i vardagen för medarbetarna, kunder och leverantörer. Mitt uppdrag går bland annat ut på att se över floran av affärssystem/kringsystem och optimera dessa i vår verksamhet, hitta synergier mellan enheterna, ta strategiskt beslut och förhandla avtal som handlar om att byta ut eller uppgradera systemen, säger han.

Thomas Ekström har sen tre år tillbaka lämnat Skillingaryd och bor nu på Ekhagen i Jönköping tillsammans med sambon, sonen och två bonuspojkar. Han har även en dotter som är utflugen för studier i Lund.

På fritiden odlar han sitt stora sportintresse.

– Jag är lite av en sportnörd och gillar att vara i rörelse. Det här med idrott har alltid varit en stor del av mitt liv. Under min aktiva tid höll jag på med fotboll och ishockey. Numer är jag tränare för KFUM:s P09 i innebandy och så spelar jag morgonhockey på vintern i tre olika lag. Det är riktigt roligt, säger han.