Thomas Bergdahl tillbaka till Herenco som ny VD för Herencos industri- och handelsföretag

Thomas Bergdahl är ny VD för Herencos industri- och handelsföretag. Efter många år på resande fot mellan USA och Sverige är Thomas tillbaka i Sverige och på Herenco.

Efter många år på resande fot mellan USA och Sverige är Thomas tillbaka i Sverige och på Herenco. Med sig har han erfarenheter som han hoppas ska vara positiva i arbetet med industri- och handelsföretagen inom Herenco.

Vetlandabon Thomas Bergdahl är gift och har tre barn. Han gick maskintekniska linjen på Njudungsgymnasiet och det är barnens aktiviteter som är huvudintresset – på sommaren fotboll och på vintern skidåkning. Tidigare har han cyklat vätterrundan och då susade han förbi några av Herencos bolag. De företag han cyklade förbi under Vätternrundan har en stor betydelse för honom nu när han har blivit VD för Herencos industri- och handelsbolag.

Han kommer nu närmast från det börsnoterade färgföretaget Sherwin-Williams. Företaget är amerikanskt och Thomas har haft exekutiva poster med inriktning mot både norra Europa och regionerna EMEAI – Europe, the Middle East, Africa, and India. Då har han rest en hel del och ser nu fram emot att få utvecklas vidare inom Herenco.

Vad tar du med dig tillbaka till Herenco?
– Kombinationen mellan strategiskt och taktiskt tänkande, vilket är viktigt i dagens företagande. Jag tror att min internationella erfarenhet kan bidra mycket till företaget över tid.

Han berättar också att han tar med sig sin bakgrund som maskiningenjör och business-tänket från Handelshögskolan i Jönköping till sin nya roll.
– Med en utpräglad sälj- och kundorientering tror jag att Herencos produktportfölj kan utvecklas till marknadens vassaste.

Hur ser ditt ledarskap ut?
– Jag har tre punkter jag tror starkt på. Ett: Sälj-orientering, alltså strukturerat säljarbete där vi definierar marknaden och spenderar tid med våra kunder. Två: Innovation. Vi måste ha bra produkter att sälja och därför alltid vässa vårt kunderbjudande med produkter för att kunna generera morgondagens försäljning. Tre: HR-arbete är enormt viktigt. Våra medarbetare i Herenco är en oerhört viktig resurs och därför måste vi arbeta med strukturerat HR-arbete, utbildningar och strategiska planer där alla vi medarbetare kan föras framåt.

För att kunna driva ett framgångsrikt företag idag tror Thomas på att jobba med långsiktighet och mod. Han hänvisar själv till Gröna Påsen och menar att medarbetare och ägare kan förhålla sig till innehållet i det dagliga arbetet.
– Mycket av innehållet kan vi använda oss av varje dag i arbetet. Vi måste vara modiga, arbeta långsiktigt och med ständiga förbättringar kommer vi också kunna bli mer effektiva.

Vad lockade dig tillbaka till Herenco?
– Jag har sedan tidigare jobbat här som Business Controller och jag trivdes väldigt bra med de korta beslutsvägarna inom Herenco. Jag har provat olika typer av bolagsstrukturer men jag har kommit fram till att jag tycker mest om det familjeägda.

Kommer vi se dig på Vätternrundan i år?
– Nja, jag cyklade halvvättern förra året men att gå upp mitt i natten för att cykla lockar mig inte just nu, skrattar Thomas som under våren har ägnat mycket tid åt att ta sig runt för att introducera sig på de olika industri- och handelsbolagen inom Herenco Industri. Det är viktigt för mig att alla våra bolag känner att de är 100% Herenco och jag ser fram emot vårt gemensamma arbete för att ta bolaget mot nya höjder, avslutar Thomas Bergdahl.