Skapa nya idéer genom att tänka ”fel”

Årets sista Fredagar på The Harbor bjöd på lateralt tänkande och viktiga lärdomar inför kreativ idégenerering.

Idéer är inte lösningar utan snarare en väg till en lösning. Det menar Thomas Hagbard som har specialiserat sig på att hjälpa företag som kört fast genom att släppa loss bolagens inneboende kreativitet.

– Man vet aldrig var en idé kommer ifrån utan alla kan komma med innovativa tankar så länge de får en chans att göra det. Därför är det viktigt att skapa ett klimat på arbetsplatsen där alla kan känna sig modiga nog att komma med egna inspel, säger han.

Nytänkande ger innovationskraft
På årsavslutningen av Fredagar på The Harbor den 6 december pratade Thomas om vikten av att våga misslyckas och vara utanför sin comfortzon och tvingade deltagarna att tänka om och tänka nytt. Det gjorde han genom att utmana med kluriga frågor.

– Lösningar ligger ibland i ett annat tankeplan än det vanliga. Många företag står inför samma utmaningar och alla försöker komma med innovationer.

Därför menar han att det är extra viktigt att komma med helt nya grepp. Det gör man genom att tänka på nya sätt. Här är lateralt tänkande ett grepp han rekommenderar.

– Lateralt tänkande är att tänka ologiskt och oväntat. Hjärnan är bra på mycket men dålig på att komma på helt nya idéer utan hjälp. För att spara energi tar hjärnan helst samma väg som förra gången men då sker inte så mycket innovation.

Till den som vill angripa utmaningar på ett oväntat sätt har han många tips.

– Byt perspektiv, låna in innovation från andra områden eller till och med naturen. Vid byggnationen av ett köpcentra i Harare, Zimbabwe, stod arkitekter och ingenjörer inför utmaningen att energieffektivt kyla ned lokalerna. Genombrottet kom när de drog nytta av termitstackar. De håller nämligen en väldigt jämn temperatur, trots klimatet i landet. Genom att nyttja självdrag och naturlig ventilation sparar köpcentret 10% energi.

Det finns andra sätt att tvinga hjärnan att tänka om. I en övning ger Thomas deltagarna en utmaning. Först ber han gruppen att klura på den själva. Sedan får de hjälp att lösa den genom att tänka som någon annan. De får välja mellan Christopher Columbus, Richard Branson, en clown eller en superhjälte. Det gav många oväntade resultat.

Idésprutor
– Var gör ni av era idéer? Alla kan komma med idéer och då måste ni som företag kunna snappa upp och gå igenom dem. Det kanske behövs 100 tankar för att producera en som är bra nog att spinna vidare på.

Thomas förklarar att det är viktigt att omfamna oliktänkande.

– Alla vill vi nå förändring men där det tänks lika tänks det inte så mycket. Ett tips är att inte ha ledningsgrupper i era företag som består av vita män i 60årsåldern som kör samma bil, håller på samma lag och bor i samma område.

Han menar att de finns mycket forskning som visar att oliktänkande skapar nytänkande.

– Låt säga att vi ska ha ett möte där vi ska brainstorma fram idéer. En homogen grupp startar igång snabbt men slår snabbt huvudet i taket eftersom de tänker för lika. För en heterogen grupp tar det längre tid att komma igång men de brukar kunna leverera bra mycket fler nya angreppsvinklar på utmaningarna de står inför.