Rune Andersson föreläste för Herencos ledare

”Sätt rätt pris och bygg lönsamma företag” är titeln på Rune Anderssons bok om prissättning. För ett 40-tal ledare från Herencos bolag berättade Rune om boken och sin erfarenhet av att bygga företag.

Rune Andersson, grundare av Mellby Gård, kan beskrivas som en industrilegendar efter att – framgångsrikt – ha drivit företag under mer än 50 år. Mellby Gård är idag ett holdingbolag och gruppen är ägare till bolag som Kappahl, Oscar Jacobsson, Feralco och Roxtec.

För ledare från Herencos bolag Emballator, Hagab, Leif Arvidsson, JKS Golv, FloorCo, Acticon, LGG Inneklimat, Nimex, Varbergs Kakelhus och Älska plåt berättade Rune om hur företagen kan tänka kring prissättning.

– Förhoppningen är att Rune kan ingjuta både kunskap och mod så vi rustas med rätt kraft för framtiden. Hans nya bok är spännande, relevant och pro-aktiv och jag tror att det finns mycket vi kan omsätta i nya beteenden och handlingskraft, säger Lovisa Hamrin, ägare och styrelseordförande Herenco.

Bland deltagarna på seminariet fanns Erik Lejon, Marknad- och Försäljningschef på Emballator Metal Group.

– Mycket uppskattat att bli inbjuden till mötet där alla koncernens bolag fanns representerade. Det gav en bra möjlighet till att nätverka med kollegor men även lyssna på en intressant föreläsning. Det var inspirerande att höra Runes historier och breda erfarenhet från många olika bolag, marknader och segment. Det blev en bra dialog med mycket intressanta frågor och diskussioner, säger Erik.

Vilka tips och råd tar du med dig vidare i din roll?

–  Att fortsätta jobba med produktutveckling och differentiering samt fortsätta fokusera på värdet våra lösningar ger till våra kunder i deras marknadserbjudande. Prissättning är så klart avgörande för företaget, både genom att säkerställa vår egen lönsamhet så att vi kan återinvestera i framtiden och fortsätta serva våra kunder, men även att säkerställa att kunden får rätt erbjudande. Fokus skall ligga på kundvärde.

För Christian Karlsson, VD på JKS Golv och Nättraby Kakelservice, fanns det andra insikter som han tar med sig i sin roll.

– Att vi som företag vågar sätta pris lite mer utifrån vår position på marknaden samt att om vi adderar ytterligare ingredienser i form av exempelvis att vi är bäst på eftermarknad så kan prissättningen ändras. Vår bransch är inte lika statisk som till exempel tillverkningsindustrin, vi har väldigt många faktorer som kan påverka resultatet både upp och ner. Men en väl genomarbetad kalkyl i kombination med att vi tar betalt för mer än bara vårt utförande kan vara ett sätt att nå igenom med prissättningen, säger Christian Karlsson.

Joakim Johannesson, VD på Emballator Mellerud, tar med sig delarna kring att lära känna sin marknad och våga utmana.

– Det gäller att hitta rätt prisnivåer i olika situationer. Att ha väldigt bra koll på nivåer i kalkyler och att utmana försäljningen att sätta rätt priser tar jag med mig. Men också att lära sig vad marknaden tål och att jobba med styrelsen som ett bollplank och använda de olika typer av kompetenser som kan finnas där, säger Joakim.

I pauserna samtalade Rune Andersson med deltagarna.