Projekt Ella – en del av Hall Medias framtid

Globala konkurrenter, sociala medier och minskande redaktionella resurser - lokaltidningens utmaningar är många. Under 2018 inleddes projektet Ella – en satsning som ska ge Hall Medias kunder lokaljournalistik i världsklass och stå emot global konkurrens.

Herman Nikolic är redaktionell chef på Hall Media och en av de som har varit med från början i projektet.

-Förr hade tidningen den roll som internet har idag, kan man säga. Den förmedlade inte bara nyheter utan var även huvudkällan för info som väder, tv-program, nyfödda och döda, affärsresor och mycket, mycket mer.

-Vår stora utmaning som mediehus ligger i att göra de oceaner av information som ligger tillgänglig på nätet hanterbar för läsarna, samtidigt som vi fortsätter utveckla vår egna unika lokaljournalistik, säger han.

Maria anslöt som projektledare i maj 2018.

-För att få kraft i Ella behövdes en projektledare som kan lägga all sin tid och energi på det. Dessutom behövde vi någon som har vana av att arbeta med kundoptimerade techlösningar.

Kompetens
Arbetet har skett inom Hall Media och nödvändig expertis har i huvudsak anställts i projektet.

-En stor poäng var att bygga vårt digitala ekosystem själva. Ska vi anpassa våra tjänster och produkter måste vi vara väldigt snabbfotade och anpassningsbara. Då vill vi inte ligga i händerna på någon annan.

Kombinationen av ett spännande projekt och en plattform med stor publik har lockat kompetens.

-Känslan är att vi gjorde rätt. Det engagemang och den iver vi har sett har varit fantastisk. Med spännande och ambitiösa projekt så är det enklare att engagera kompetenser i bolaget.

Lansering under vår och sommar
Den 3 juni lanseras Smålänningens nya nyhetsapp.

-Totalt är det 11 appar som släpps inom loppet av ett par veckor.

Det nya med apparna är ett mer användarvänligt och intuitivt gränssnitt.

-I de nya nyhetsapparna kommer läsaren att kunna styra sitt eget innehåll mer. Det är något vi har sett i olika undersökningar att man efterfrågar. Dessutom har vi lagt stort fokus på det användarvänliga och snygga gränssnittet. Just användarvänlighet och utseende är något som är viktigt framåt för vi ska kunna upplevas som ett modernt mediehus

Foto: Simon Nestor.

Samla data
En annan stor del av projektet har varit att samla information.

-För att kunna ge våra läsare det de vill ha måste vi erbjuda ett personligare flöde. Det kan gälla alltifrån sport till kultur. De har höga förväntningar på relevans för just dem och då behöver vi bättre kunna avläsa vad de är intresserade av för att ge dem rätt flöden tillbaka.

Automatisering
Genom att låta algoritmer och botar sköta vissa moment frigörs resurser.

-Vi automatiserar och utvecklar teknik för att kunna skapa bättre marginaler i vår verksamhet. Vissa moment kan en robot sköta minst lika bra, eller bättre, än människor. På så vis kan vi låta våra journalister fokusera på det de är riktigt bra på: skapa förmedla lokala nyheter och berättelser

-Vi har nu en algoritm som styr alla vår nyhetssajter utom Jnytt. Algoritmen utgår från beräkningar baserade på publicistiska riktlinjer som styr nyhetsvärderingen. I praktiken kan man säga att journalisterna bestämmer ett nyhetsvärde på en publicering, sedan väger algoritmen publiceringen mot övriga publiceringar med hänsyn till deras nyhetsvärde, geografi, publiceringstid och publikens intresse. Det mynnar sedan ut i en optimerad ordning av nyheterna på sajten och i appen vid ett givet tillfälle.

Och det har inte drabbat läsarna, menar Herman.

-Vi har kört ett par månader nu och den är mer konsekvent än vad vi själva är när vi nyhetsvärderar. Den har aldrig en dålig dag på jobbet skulle man kunna säga. Ett tecken på det är att vi har lyckats få in fler betalande kunder än vi klarade av förut.

Uppdraget
-Allt handlar om att vässa våra tjänster. Genom Ellaprojektet skapas möjligheter att producera ännu mer och bättre journalistik – presenterat på ett ännu bättre sätt. Rätt innehåll till rätt person, i rätt enhet, vid rätt tidpunkt, avslutar Herman.

Skribent: Simon Nestor.

Nyheter