Nya ordföranden tillför erfarenhet till Herenco Invest

Stefan Jonsson är ny ordförande i Herenco Invests investeringskommitté. Det innebär att han ska vara med och analysera, utvärdera och utveckla bolagets investeringar.

–Det här uppdraget ska bli väldigt roligt att få ta sig an. Jag ser det som en förmån att få vara med och utveckla nya bolag och grenar inom Herenco. Det är sådant som jag arbetat med under mina år som koncernchef och är något som jag gillar att hålla på med, säger han.

Stefan Jonsson var koncernchef i Gnosjökoncernen Garo under 21 år innan han i september valde att kliva av vid 64 års ålder. Koncernen har nio bolag i fem olika länder och cirka 350 anställda. Det verkar i elbranschen och tillverkar elcentraler, installationsprodukter och laddstolpar till elbilar.

–Det är en intressant bransch med många nya teknikinslag och väldigt framåtriktade verksamheter. Det har varit en spännande, expansiv och trevlig resa med Garo. Numer jobbar jag enbart i koncernstyrelsen, säger han.

Innan han kom till Garo var han divisionschef på Sapa under tio år.

Men trots sin gedigna erfarenhet är han ödmjuk inför sin roll som ordförande i investeringskommittén.

–Per Gerleman, vd för Herenco Invest, är den som gör det största jobbet. Han ska dammsuga marknaden och hitta intressanta bolag att köpa upp. Sedan blir det ett lagarbete att vända på alla stenar innan vi går till beslut. Min roll blir att se på affären utifrån och med lite andra ögon, säger han.

Stefan bor i Gnosjö sedan 20 år tillbaks och har tre vuxna barn. Han är glad över att ha fått verka i en så expansiv region som Jönköpings län.

–Vi har en bredd i länet med många fina tillväxtbolag och starka ägare. Det finns allt från tjänsteföretag, till bygg, metallindustri, plastindustri och mycket annat. Något som skapar en styrka för regionen, som gång på gång visat på en stark överlevnadskraft, trots forskare många gånger hävdat att utbildningsnivån är för låg i länet, säger han.

Arbete som koncernchef upptog många timmar varje dag och var något av en livsstil för Stefan.

–Det innebär att jag inte bara kan släppa mina band från näringslivet. Nu vill jag fortsätta att bidra och att få göra det i Herenco är både hedrande och väldigt roligt, säger han.

Nyheter