Människor

Ny affärsutvecklare vill bidra till AI-transformation inom Herenco

Efter sju år som säljare sökte Jonatan Flyckt en ny utmaning. En kandidatexamen inom datateknik och en master inom AI senare är han nu redo för nästa uppgift – rollen som affärsutvecklare inom AI på Herenco.

Under kandidatarbetet på Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) fick Jonatan Flyckt upp ögonen för AI. Att använda befintliga data och skapa komplexa system som förenklar – eller löser – en utmaning väckte en vilja att lära sig mer.

– Jag visste vad AI var men hade inte den praktiska eller teoretiska kompetensen, jag tyckte det var extremt häftigt att se hur man kan spara enorm manskraft med hjälp av algoritmer. Så jag valde att fördjupa mig och under mitt examensarbete fokuserade jag på att bygga förklarbara modeller för djupinlärning (mer känt som deep learning), säger Jonatan.

Efter två år av fördjupning inom allt från klassiska AI-algoritmer till nyare data-intensiva maskininlärningsmetoder inom till exempel bildigenkänning, avslutade Jonatan sin utbildning i juni 2021. Nu väntar en ny vardag inom Herencos värld och framför allt arbete med Emballator.

– Jag vill gärna bidra till att Herenco fortsätter att jobba hårt för att inte fastna i gamla spår och fortsätter att utvecklas. Det finns en väldigt stor framåtvilja inom koncernen som jag inspireras av, säger Jonatan och fortsätter:

– Mina förväntningar är att kunna komma in med nya ögon och vara en del av en AI-transformation. Jag tror att det finns mycket data att använda, men väldigt många olika sätt att utvinna värden från den – här kan AI bidra som ett unikt beslutsstöd och för att hitta intressanta trender.

När tankarna inte är fokuserade på AI eller kod spenderar Jonatan gärna tid på golfbanan, fotbollsarenan eller med vänner. Det stora sportintresset för bland annat olika typer av statistik började i tidig ålder och kan kopplas till den nya arbetsrollen.

– Jag blir lätt engagerad och fixerad, jag vill slutföra ett projekt och nöjer mig inte med halvdana resultat om det finns mer att göra, säger Jonatan.