Ny affärsutvecklare med fokus på AI och digitalisering vill förutsäga framtiden

Data, digitalisering och AI – tre saker som har format Jan Fångs yrkeskarriär på olika sätt. Sedan 1 mars 2021 är Jan ny affärsutvecklare på Herenco och ska med hjälp av just data bland annat arbeta med att förutsäga framtiden.

– AI och digitalisering är en jätteviktig del för många företag inom industrin. Det kan hjälpa människor att komma fram till förslag på lösningar som man själv inte skulle ha tänkt på. Det kan även hjälpa människan att optimera planering, hjälpa till med förebyggande underhåll av maskiner och även spara pengar på underhåll, förklarar Jan Fång.

Efter avslutad utbildning på Linköpings Universitet som ingenjör inom datateknik arbetade Jan ett år inom industrin. På fritiden programmerade han olika typer av webbpubliceringsverktyg och delade med sig av dem gratis på internet-forum. Grundarna av Jnytt fick kontakt med Jan och sedan var han en viktig del i att skapa Jönköpings första nättidning.

Från Jnytt gick Jan sedan vidare till Hallmedia, dåvarande Hallpressen, och var under tio år projektledare för digitala projekt inom bolaget. Bland annat var han med och utvecklade nya webbsidor samt unika annonsverktyg. Sedan 2014 är Jan även specialist på Google Analytics.

Men nu är det alltså Herenco och rollen som affärsutvecklare som gäller.
– Jag ville lära mig något nytt och kände att det skulle vara spännande att testa nya marker med Herenco och se var satsningen tar vägen. Jag hoppas också att vi kommer kunna inkludera högskolan på något sätt och lyfta olika projekt till forskningsnivå.

Vad fick dig att fastna för Herenco?
– Det är ett intressant bolag ur ägarperspektivet, det finns en passion hos ägarna att driva företaget framåt. Sedan är det hälsosamma företag inom koncernen med en stor potential. Det känns väldigt inspirerande med så olika typer av människor och den breda kompetens som finns lokalt på bolagen.

Och vad kommer du främst att bidra med?
– Jag vill bidra med inspiration så vi skapar engagemang för den här typen av projekt. Samt få upp kunskapsnivån om AI och digitalisering. Sedan kommer jag hjälpa till med beslutsstöd efter vad datan säger. Det ska komplettera den mänskliga kunskapen och med hjälp av historiska data ska vi kunna förutsäga framtiden, säger Jan.