Sun Shading

Möt Markis & Persienn – ett av Herencos senaste förvärv

Ett av Herencos förvärv under 2023 är Markis & Persienn Fabriken, med butiker i Växjö, Kalmar, Ljungby och Varberg. En stark lokal spelare inom solskydd, som vänder sig lika mycket till projekt- som privatmarknaden.

Lars Roström och Magnus Leek har varit en duo sedan de startade Mariks & Persienn Fabriken i Växjö 2004. Med lite olika roller i bolaget, Magnus bakom kulisserna och Lars som i högre grad har frontat företaget, har de under åren utvecklat sin affär och vuxit stadigt.

– Vi har jobbat hårt hela vägen, och våra olika roller har varit en av anledningarna till att vi lyckats, säger Lars Roström.

I Växjö finns huvuddelen av verksamheten och i stan är Lars lite av en lokalkändis, bland annat tack vare varumärkesbyggande radioreklam som fått bra genomslag genom åren. Idag finns Markis & Persienn Fabriken även i Kalmar och Ljungby, och sedan 2020 är även Anderssons i markis i Varberg en del av bolaget. Det gör att man täcker in en ganska stor geografisk yta, trots att uppdragen oftast är lokala.

Solskydd är nödvändigt för att klara driftskostnaderna och att hålla ett bra inomhusklimat.

En framtidsbransch

Markisbranschen är av naturliga skäl säsongsberoende, framför allt på privatmarknaden. Därför är det viktigt att också finnas på projektmarknaden, något som Markis & Persienn Fabriken är duktiga på. Skolor, industrier, restauranger och fastighetsbolag finns bland kunderna. Projektmarknaden växer också hela tiden.

– Solskydd är nödvändigt för att klara driftskostnaderna och att hålla ett bra inomhusklimat, förklarar Lars. På offentliga byggnader ritas det ofta in redan i projekteringsfasen och beräknas tillsammans med ventilationslösningar. Det går inte att prioritera bort.

Enligt Lars går privatsidan åt samma håll. Stora fönsterpartier, som är vanligt förekommande på nybyggnation, kräver effektivt solskydd. Produkterna som ingår i sortimentet hos Markis & Persienn Fabriken gör enorm skillnad för både temperatur och till exempel slitage på möbler.

Solskydd är affärsområde hos Herenco

Under 2023 beslutade Lars och Magnus sig för att sälja Markis & Persienn Fabriken till Herenco, där deras verksamhet passar utmärkt in i affärsområdet Sun Protection. Där finns även markistillverkaren Nimex och den nationella franchise-kedjan SunOff. Markis & Persienn Fabriken bidrar med mycket kunskap och erfarenhet och kommer framöver bli en del av SunOff-familjen. Lars och Magnus ser fördelar med att vara en del av något större, och att bli del av ett starkt nationellt varumärke. Deras starka position på projektmarknaden stämmer också väl med SunOffs strategi framåt.