Packaging Solutions

Miljövänlig behållare tillverkad av 100% återvunnen plast

På senare tid efterfrågas den miljövänligare plasten allt mer och ju högre återvinningsgrad desto bättre. Bara det inte blir dyrare. Detta är något som Emballator Packaging UK har tagit fasta på och utvecklat en burk tillverkad i 100% återvunnen plast.

– Våra kunders kunder efterfrågar miljösnälla alternativ och då är det viktigt för oss att kunna möta det behovet och förstås gärna till bästa möjliga pris, säger Gerard Dibb, vd på Emballator Packaging UK.

Företaget har under en längre tid producerat plastburkar med 25% återvinningsgrad. Det var när Gerard Dibb och hans medarbetare började samarbeta med ett återvinningsföretag som utvecklingen tog fart på riktigt.

– Det låter kanske inte så svårt men det var väldigt få aktörer som tillverkade plastburkar och behållare med mer än 25% återvunnen plast. I vårt samarbete lyckades vi ta stora steg och sedermera landade vi på dagens otroliga 100%.

För varje gång de närmade sig målet var det något tekniskt problem som komplicerade det hela.

Det finns företag som specialiserar sig på att sortera och ta fram specifika typer av plast från så kallade landfills och säljer vidare. Den begagnade plasten läggs på löpande band för att sorteras via kameror som känner igen olika sorters förpackningar. Vinnarna går vidare till att bli till plastpellets som sedan smälts om och får sin nya cylinderform innan kundens klistermärke fästs på behållaren.

Emballator Packaging sköter hela processen med klistermärken för företagen och handtag till behållaren. Kunden behöver i princip bara fylla cylindern med sitt innehåll.

Lansering på marknaden
Plastburkar producerade av 100% återvunnen plast lanserades på marknaden under senare halvan av 2018.

– Den började sälja rätt så bra och startade ett helt nytt intresse hos både kunder och kunders kunder. Men samtidigt som vi såg ett fint mottagande från början mötte vi också av viss skepsis. Steget från 25% återvunnen plast till 100% var väldigt stort för vår målgrupp.

Lokalpressen i bland annat Bradford blev under lanseringen snabbt intresserade och det var uppenbart att allmänintresset är stort när det kommer till miljömedvetenhet.

En stor hjälp på traven i lanseringen av den nya produkten var det välkända företaget Crown Paint som investerade stort i Emballator Packagings färgbehållare.

– De har flyttat över mycket av sina premiumprodukter till våra burkar av återvunnen plast vilket är ett stort steg för oss.

Framåt vill Gerard bredda företagets kundstock och arbeta ännu mer mot målarfärg. Han tror starkt på sin produkt; den miljövänliga plasten är inne och allt fler blir miljömedvetna.

– Vi är den enda tillverkaren som erbjuder både metall-och plastbehållare vilket gör att våra kunder bara behöver en leverantör, avslutar Gerard Dibb, vd på Emballator Packaging UK.