Indoor Climate

Leif Arvidsson och Sandhs Fönsterteknik bidrar till att bevara kulturarv

Herencos helägda innehav Leif Arvidsson AB (LA) är leverantör av kunskap, material och utrustning till företag som renoverar fönster. När Sandhs Fönsterteknik ser till att restaurangen på Jönköpings nya höghushotell renoveras på rätt sätt och bevaras som kulturarv, görs det med produkter från LA.

Magnus Sandh, Sandhs Fönsterteknik

Ett stenkast från Herencos huvudkontor i Jönköping ligger Tändsticksområdet. Ett område där man fram till mitten av 1970-talet tillverkade just tändstickor. Nu finns bland annat restauranger, butiker och kontor i lokalerna.

1847 byggdes den första fabriksbyggnaden på Tändsticksområdet och under 2022 är planen att det nya höghushotellet ska stå klart med 229 rum, konferensanläggning och spa. Restaurangen är placerad i ett av Tändsticksområdet äldre hus och är med det botten av högshushotellet.
– För 25 år sedan renoverade jag alla fönster på Tändsticksområdet, att nu få vara med och göra det här bygget känns både ärofyllt och kul, säger Magnus Sandh, fönstertekniker och ägare av Sandhs Fönsterteknik AB som genomför fönsterrenoveringen av höghushotellet.

”Bevara ett kulturarv”

Området är klassat som byggnadsminne och fönsterrenoveringen är en del i att bevara ett kulturminne.
– Jag brukar säga att det är kulturellt arbete med ett industriellt arbetssätt. Vi jobbar med att bevara ett kulturarv och skapa ett modernt fönster i gammal tappning, säger Magnus.

Utrustning som slipmaskiner och material som tätningslister och fönsterkitt kommer från Leif Arvidsson AB i Mullsjö.
– Renoveringen och materialet gör att fönstret sitter lika länge till. Vi försöker behålla så mycket som går och det är väldigt hållbart på det sättet. LA är en proffsleverantör med lång erfarenhet, säger Magnus.

Produkter från LA

– I princip hela vårt sortiment bidrar till hållbarhet på olika sätt. Exempelvis ger våra fog- och tätningslösningar energibesparing och renovering av fönster går som en röd tråd genom hela verksamheten. Därför känns det extra kul att se hur vi som företag kan minska resursanvändning och samtidigt bidra till att bevara både fönster och kulturmiljöer. Just fönster brukar ju kallas husets ögon och är en så viktig del av en byggnads utseende, säger Fredrik Tålhagen, Marknadschef på Leif Arvidsson AB.