Israels innovationsresa – inspirationsdag för Hamrin Foundation och Herenco

Israel erbjuder en av de viktigaste innovationshubbarna i världen. För att lära sig mer och inspireras av resan ”från mjölk och honung, till högteknologi och pengar” bjöd Hamrin Foundation in Roberth Friedman, Country Manager Sverige på israeliska Ministry of Economy, för en dag på temat Israel.

Innovation är ett av Herencos kärnvärden och en del av Den gröna påsen, som innehåller våra värderingar. Genom Einav Peretz-Andersson, ny verksamhetsutvecklare på Hamrin Foundation, kom stiftelsen i kontakt med Roberth Friedman och bjöd in honom till ett besök i Jönköping på just temat Innovation och Israel.

– Tanken är att lära sig av framgångsrika innovationsmodeller och se hur andra gör. Israel är ett talande exempel på ett land som inte har samma resurser eller trygghet som i Sverige men som ändå lyckas med ovanligt framgångsrik innovation och ett stort antal startups som når oerhörda mängder riskkapital och blir börsnoterade i högre grad än andra nationer. ”Vad gör de annorlunda? Vad finns det för lik- och olikheter? Vad finns det för resurser?” är frågor vi fokuserar på, förklarar Einav Peretz-Andersson.

Att förnya sig och innovera
Roberth Friedman, som i sin roll på israeliska Ministry of Economy arbetar med att föra ihop industri och startup-bolag, pratade om Israels resa från mjölk och honung, till högteknologi och pengar.

– Israel är ett av världens mest innovativa ställen och för bolag som Herenco är det förstås viktigt att hålla sig ajour och ställa sig frågan ”Hur kan vi leva 150 år till?”. Att förnya sig och innovera för att överleva är typiskt för bolag i Israel. Det är ett mycket tacksamt land med teknologisk scouting där smala, agila, lösningar som kan bli en del av något större ofta skapas, säger Roberth.

Ett starkt samarbete mellan företag i Sverige och Israel kan vara nyttigt för båda parter, menar Roberth. Bland annat är många multinationella svenska bolag en bra språngbräda för israeliska företag att komma ut i världen.

– Israeliska bolag har inte samma marknadsmöjlighet att finnas i hela världen, men de kan skapa en OEM-produkt till större bolag. I Sverige finns många storbolag och i Israel många småbolag, storbolag behöver jobba snabbare och en startup har inte tiden som ett stort bolag har, säger Roberth och fortsätter:

– Det är även en stor skillnad mellan akademin i Israel och Sverige idag, där kan Sverige också lära av Israel och hitta en bättre modell för att bli relevanta för företag.

Industri-företag och startups i kombination
Utöver Roberth Friedman deltog även Ido Levy, grundare av och VD för SafeMode, ett israeliskt startup-bolag med fokus på teknologi och hur digitala verktyg kan lösa fysiska problem.

Israel-dagens deltagare bestod av ledningen för Hamrin Foundation och Herenco, bland andra Herenco AB:s VD Thomas Bergdahl.

– Just svenska industri-företag och startups från Israel kan vara en bra kombination. Det är alltid intressant med nya sätt att arbeta med innovation och från Emballator-perspektivet skulle det kunna handla om smart packaging, ett möte mellan digital teknologi och förpackning, säger Thomas.

Få in nya idéer
Lovisa Hamrin, ordförande Hamrin Foundation och ägare Herenco, menar att den här typen av inspirationsdagar är nyttiga för både stiftelsen och Herenco.

– Det är spännande att på ett smart sätt lyssna in Israel och resan som har gjorts. Från stiftelsens sida är det väldigt intressant att fundera på hur vi kan sänka tröskeln för att få in nya idéer och skapa möten mellan industri – till exempel Herenco – och akademin, säger Lovisa.

Hamrin Foundation och Herenco planerar att tillsammans med israeliska Ministry of Economy besöka Israel under våren 2022.

 

Fotnot: Hamrin Foundation hette tidigare Carl-Olof och Jenz Hamrins Stiftelse eller Hamrin-stiftelsen. Läs mer här.