Innovation i fokus på Herencos inspirationsresa till Israel

För att lära mer, bli inspirerad och skapa nya relationer för framtiden har The Hamrin Foundation arrangerat en inspirationsresa till Israel. Med på resan fanns ledare från Herenco, The Hamrin Foundation och externa gäster.

Besök på Margalit Startup City i Jerusalem där grundaren och ordförande Dr Erel Margalit tog emot (längst till höger).

I oktober 2021 bjöd The Hamrin Foundation in Roberth Friedman, Country Manager Sverige på israeliska Ministry of Economy, för en dag på temat Israel. Då var målet att lära sig mer och inspireras av resan ”från mjölk och honung, till högteknologi och pengar”. För att fördjupa sig ytterligare och träffa personer som är en del av transformationen åkte The Hamrin Foundation, tillsammans med nio personer, till Israel under våren 2022.

Under dagarna i Israel besökte gruppen allt från universitet till startups och investerare. För att lära känna landet Israel besökte deltagarna även Jerusalem och ett minnesmuseum för Förintelsen.

– Det är nödvändigt att förstå Israels historia och hur landet har formats för att förstå dess innovationsekosystem. Det var därför mycket viktigt att tillbringa tid i Gamla Jerusalem, Yad Vashem – Förintelsens museum till minne av Förintelsen, och Tel Aviv White City, med tanke på att dessa är integrerade delar av Israels nationella karaktär. Det var ett intensivt men välplanerat program där vi träffade intressenter från akademi, industri och myndigheter, säger Einav Peretz-Andersson, affärsutvecklare på The Hamrin Foundation.

”Think big”

Från Herenco deltog bland andra Ulf Rostedt, VD på Herenco Invest, och för honom blev resan ett sätt att fylla idébanken med ny inspiration.

– Jag tycker att deras entreprenöriella tänk stämmer mycket med vårt eget. Utöver det tar jag även med mig vikten av att skapa rätt mötesplatser och att det gäller att ”Think big” från början, ha kul, skapa korta lönsamma projekt där teamet är allt, säger Ulf Rostedt.

Mod att investera

Att kopplingen mellan akademin och industrin skiljer sig mellan Sverige och Israel är en insikt som deltagarna tog med sig hem. En annan är vikten av att våga investera tidigt i en idé.

– Vi ser att det finns en tydlig modell i Israel av att kommersialisera från akademi till marknad. Det finns ett stort intresse att utveckla samarbeten med större företag i Europa som kan tillverkning och marknad medan de vi träffade har innovationen. Nyfikenhet, rakhet och drivet – det har vi både i Småland och Israel! Vi ser även att det är många som vill göra mer än att driva företag, syftet ska vara större och till exempel bidra till att förbättra samhället. Det är också något som rimmar bra med vår Gröna påse, säger Lovisa Hamrin, ordförande The Hamrin Foundation och ägare och ordförande Herenco och tillägger:

– Vi är extra tacksamma för att våra vänner Eva Schelin (VD KK-Stiftelsen), Lars Hultman (VD SSF (Stiftelsen för strategisk forskning)) och Joakim Amorim (Programchef SSF) hade möjlighet att vara med på resan. Vi ser framemot att besöka fler länder och människor som vi kan lära och inspireras av.

Lovisa Hamrin, till vänster, tillsammans med Asher Cohen, President of The Hebrew University (till höger) och Reem Sari, Vice President The Hebrew University.
Från vänster: Roberth Friedman, Country Manager Sverige på israeliska Ministry of Economy, Lovisa Hamrin, Shaul Lapidot, medgrundare och VD Melodea, och Einav Peretz-Andersson.
Lovisa Hamrin och Prof. Ron Robin, President på University of Haifa.
Ulf Rostedt, till vänster, och Harold Wiener, PhD och Managing Partner på Terralab.
Melodea, som gör biobaserade livsmedelsförpackningar, och Shaul Lapidot (medgrundare och VD) var en av de personer som snabbt ville skapa samarbete mellan Israel och Sverige och Herencos helägda bolag Emballator och Emballators nyinvigda Innovation Center i Ljungby. På bilden från vänster: Carl-Johan Simonsson, styrelsemedlem The Hamrin Foundation, Mats Jeppsson, Innovation Manager på Emballator Innovation Center, Shaul Lapidot, medgrundare och VD Melodea, och Ulf Nicklasson, VD Emballator Packaging Innovations.