Hur bra vill du bli? Magnus Carlson höll i vårens profilkurs

Magnus Carlson har en närmst medfödd nyfikenhet på människors utveckling. Det drev honom till att först bli pastor och sedan coacha hockeylaget HV71. Nu håller han i Herencos profilkurs.

Vårens profilkurs hålls under två soliga dagar i maj på Hooks Herrgård. Omgivna av golfspelare och andra kursdeltagare får Herenco-medarbetarna försöka svara på frågan “Hur bra vill du bli?” – en uppgift som är svårare än man kan tro. Under Magnus ledning får deltagarna hjälp och-vägledning till att förstå både sig själv och andra bättre.

– Jag brinner för att möta människor och jag hoppas och tror att deltagarna känner att jag är där för dem. Hela min gärning går ut på att hjälpa människor att utvecklas berättar han.

Det var den här känslan som drev Magnus in på coachning. Han var runt 18 år gammal när han gick in i lärlingssystemet som pastor och lite senare började han i HV71 där han jobbade med juniorer och ungdomar. Det var då någonstans han förstod att självkänsla, prestation och resultat hänger ihop.

– Jag blev ännu mer nyfiken på det fysiska resultatet av kombinationen av känsla, tanke och meningsfullhet. Relation inåt, relation utåt och en känsla av att leva för något är väldigt viktigt.

Arbetet med HV71 har fortsatt under åren men på senare tid har konsulttiden mer och mer tagits upp av att bygga andra sorters team, som Herenco till exempel. Han arbetar mycket på att skapa en ansvarskänsla och självinsikt. En persons inverkan på en grupp kan vara enorm. Därför är det viktigt att alla känner en riktning och en strävan efter ett gemensamt mål. Det är vad vi vill skapa under kursens gång.

”Jag har lärt mig mycket om mig själv”

Han berättar också att mycket handlar om samspelet mellan sina styrkor och vad man behöver utveckla.

– Man kan komma långt med att fråga sig ”Vad ska jag börja med, vad ska jag sluta med och vad ska jag fortsätta med?”.

Stefan Persson arbetar på Leif Arvidssons lager i Mullsjö. Han tycker att kursen har gett honom väldigt mycket.

– Jag har fått reda på vad jag bör arbeta lite mer med men också vad jag ska fortsätta med. Det är ju jättebra att lära sig analysera människor runt sig för att kunna förstå varför de gör som de gör, både på jobbet och privat. Dessutom kan vi som grupp förbättra oss och se hur vi kan nyttja varandras egenskaper på bästa sätt.

Även Ida Johansson som är säljare på Emballator Lagan Plast ser många fördelar med den här kursen.

– Jag har lärt mig mycket om mig själv. Även om jag tycker att jag visste rätt mycket förut fick jag veta ännu mer om hur jag är och vad jag ska arbeta med. Nu har jag kunskap om hur jag ska anpassa mig efter de andra personligheterna runt mig.

Kurserna ska vara återkommande och nästa tillfälle kommer i höst. Då får ännu en grupp Herenco-medarbetare chansen att utvecklas under ledning av Magnus.

Så, hur bra vill du bli?

Text: Simon Nestor