Människor

Herencos styrelse stärks med internationell näringslivsprofil

Magnus Welander, Thules tidigare koncernchef, är ny ledamot i Herencos styrelse. Med sin mångåriga erfarenhet från internationella bolag är han den andra nyckelrekryteringen som görs 2023 och en viktig pusselbit i styrelsen.

Magnus Welander, född 1966, är det senaste tillskottet i Herencos styrelse. Efter utbildning till civilingenjör i Linköping har Magnus spenderat sitt yrkesliv på olika internationella företag, bland annat hos TetraPak i Italien och Australien. Sedan 2006 har han arbetat på Thule, varav de sista 13 åren som koncernchef, men lämnade sin roll i augusti 2023. Han är även ordförande i det börsnoterade Mips AB.

Nu vill Magnus bidra med sin långa erfarenhet till Herenco.

– Herenco är i en spännande definitionsfas och jag tror att bolagets kommande 10 till 15 år kommer att formas mycket av vad som görs de närmaste tre åren. Jag är väldigt glad att få vara med på den resan och bidra i den skapande-fas som Herenco befinner sig i just nu, säger Magnus.

Utveckla varumärken och produkter

Utöver erfarenhet från olika typer av internationella bolag vill Magnus bidra med sin långa erfarenhet från en operativ lednings perspektiv och inte minst vad som krävs för att genomföra strategiska förändringar.

– Jag har en god bakgrund i att våga bryta ny mark i företag, både från Thule och andra bolag. Jag vet vad det krävs av ett företag för att förändra sig, att vara långsiktig och ta stora beslut. Jag har varit operativ VD i många år och kan förstå vad ledningen går igenom, vilket jag tycker är ett viktigt perspektiv att förstå i en styrelses arbete. Det är en stor fördel att jag har sett förändring driven från ledningens sida i samarbete med en styrelse.

Stora delar av Magnus yrkesliv har handlat om att bygga framgångsrika företag genom att utveckla varumärken och produkter. Att bygga ett starkt varumärke långsiktigt och våga byta ut sina bästa produkter är något som Magnus, som han själv säger, ”gjort hela sitt yrkesliv”.

– Det viktigaste för ett bolag och för människorna som arbetar där är att hela tiden sträva efter att bli bättre. Det är viktigt att komma ihåg var man kommer ifrån, men man ska inte fastna i det gamla, för det viktigaste är att följa med i tiden och veta vart man ska ta sig. Just det långsiktiga ambitiösa tänket har Lovisa, som ägare och ordföranden, och övriga inom koncernen presenterat, vilket gör detta uppdrag intressant. Herenco är ett bolag med en ägare som verkligen vill förändra, inte för kortsiktig vinst utan för att över tid bygga ett starkt bolag. Det är en spännande kombination och det finns en insikt om att förändring krävs, säger Magnus.

”En oerhört inspirerande person”

I och med Magnus Welander får Herencos styrelse två nya ledamöter under 2023, då även Mikael Johnsson Albrektsson har anslutit. Utöver Magnus och Mikael består Herencos styrelse nu av Lovisa Hamrin (ordförande), Carl-Mikael Lindholm, Gabriella Sahlman, Jan Svensson, Kersti Strandqvist och Torbjörn Egerhag.

– När vi listade drömkandidater till Herenco kom Magnus Welander snabbt upp på listan. Jag fick till mig; ”Glöm det – Magnus säger nej till alla propåer”. Den passningen i kombination med att Thule är ett fantastiskt varumärke som leder sin bransch med ett superstarkt track record väckte idén – Jag måste ändå ställa frågan! Magnus är en oerhört inspirerande person – intellektuellt skarp, energi för både detaljer och helheter och har under sina år på Thule byggt ett ikoniskt företag. Magnus står för så mycket spännande egenskaper som jag hoppas vi kan forma toppen med: värme, visionär blick, mod, kreativitet, omsorg om detaljerna och exekutiv excellens i bolagets alla delar. Att hålla ihop dagens kundupplevelse med nästa logiska steg i en föränderlig omvärld och få det gjort – det är där jag vill att vi lägger vårt fokus de närmaste åren. Magnus blir ett grymt starkt tillskott till oss, säger Lovisa, styrelseordförande och ägare Herenco.