Herencos delägda innehav utnämnt till Årets Samhällsaktör

Herencos delägda innehav Lifvs har tilldelats priset Årets samhällsaktör i kategorin Innovation. I motiveringen nämner juryn företagets bidrag till att motverka utanförskap genom sina obemannade livsmedelsbutiker i Sveriges glesbygd.
Pressbilder Lifvs

Varje år delar Gullers, i samarbete med Dagens Industri, ut Årets Samhällsaktör i tre kategorier; innovation, hållbarhet och ledarskap. Prisets syfte är att lyfta fram insatser som går utöver det vanliga och som ser bortom sin egen nytta, har påverkat systemet och haft en effekt på samhällsutvecklingen. Allmänheten nominerar kandidater och sedan väljer jurygrupper ut tre finalister och en vinnare i varje kategori.

– Apropå samhällspåverkande effekt så minns jag den första vintern när vi hade utvecklat våra butiker, då var vi osäkra på snön och ifall det skulle gå att öppna dörren in till butikerna. Vår lösning var att vi ställde dit en sopborste. Vi såg då att våra kunder faktiskt hjälpte varandra genom att ställa sig och sopa snön, något som jag inte tror att jag skulle se i en vanlig livsmedelsbutik, säger Daniel Lundh, grundare Lifvs, i en kommentar.

Lifvs tilldelas priset med nomineringen: ”För sitt arbete med att tillgängliggöra obemannade livsmedelsbutiker i Sveriges glesbygd har Lifvs tagit sig an en av vår tids största samhällsutmaningar, utanförskap. Genom sitt innovativa arbete och engagemang bidrar Lifvs med ett starkt och viktigt demokratiskt perspektiv på denna globala utmaning.”

Herencos delägda innehav, GIAB, tilldelades priset Årets samhällsaktör Hållbarhet 2021.