Människor

Herenco tackar Jarl och bidrar till två skolor

Jarl Mared lämnade i somras sin plats som ledamot i Herencos styrelse efter 43 år. Han avtackades högtidligt och fick en fin avgångspresent. Koncernen betalar för byggandet av skolor i Mexico och Colombia.

– Det är väldigt roligt att man hittade på det här åt mig. Sedan tidigare är jag engagerad i olika hjälpprojekt så det här var en väldigt bra gåva. Jag känner mig hedrad av den, säger han.

Jarl Mared är en sann entreprenör och har varit så i hela sitt yrkesliv. Det har bland annat utmynnat i en familjekoncern med bolagen J Mared AB och Mekom och AET. Kanske mest känd är Jarl som föregångare när det gäller utvecklingen av svensk bioenergi och den kommersiella radion.

Det var när Herenco köpte Ulricehamns Bleckvarufabrik som Jarl kom in i bilden. Han kom in i företagets styrelse i samband med att Herenco köpte verkstadsföretaget i det som skulle bli Herenco. Jarl var dessutom VD i Stiftelsen Fris Media, då en av delägarna i Herenco.

Det har varit en spännande resa för Jarl Mared som ledamot. När han tillträdde var omsättning ca 50 miljoner och när han slutade 43 år senare låg den på tre och en halv miljarder.

– Det har varit många utmaningar under min tid. Svårast har varit Hallpressens övergång från print till digitalt. Det som varit roligast att följa har varit att lilla Ulricehamns Bleckvarufabrik nu växt till koncernen ”Emballator” där flera framgångsrika bolag ingår med högproduktiv produktion, säger han.

Det var på en föreläsning i Rotary som han kom i kontakt med Ankarstiftelsens skolprojekt. I de fattiga byarna, i Amazonas djungler och på flera olika platser i Colombia, är barnens skolor hyddor eller saknas helt. Det sistnämnda gör att undervisningen måste ske utomhus. Jarl Mared och hans hustru har besökt många u-länder där hjälpbehovet är enormt. Det har skapat ett engagemang att hjälpa till med olika projekt.

Ankarstiftelsen har i samarbete med lokala skolmyndigheten, föräldrar, volontärer och lokala hantverkare, byggt flera hundra skolor. Byggmetoden är enkel och tar bara ett par dagar. Det viktiga är att byggnaderna ska vara extremt hållbara mot regn och kraftiga oväder samt ge skugga i den tropiska värmen. I Mexico är jordbävningsrisken dessutom stor. Särskilt aktuellt just nu.

Lokalsamhällena ser till att verksamheten fungerar och undernärda barn får ett mål mat per dag i områden där det är ont om mat.

Avgångspresenten bestod av pengar till skolor i Mexico och Colombia. De får namnet Herencoskolan och Jarl Maredskolan. Den sistnämnda invigs den 23 oktober.

– Min tanke var att åka till Colombia till invigningen, men tyvärr har jag fått förhinder. Skolan har två salar och ska ta ungefär 70 elever. Många årskullar får undervisning flera åt framåt. De lär sig skriva, räkna och läsa. Det ger barnen en förutsättning för ett bättre liv, säger han.

I Mexico är finansieringen av skolan i hamn och bygglovet är klart. Spaden kan sättas i jorden. Skolan skall vara FÄRDIG vid årsskiftet 2017/18. Herenco, Maredföretagen, Rotary i Jönköping och Huskvarna, har bidragit med pengar. Svenska Kyrkan, Högskolan och Sensus ordnade en konsert i somras i Kristinekyrkan med bland andra Lill-Babs och Lena Maria Klingvall som drog dessutom in en hel del slantar. Herenco har varit huvudfinansiär för det projektet.

Jarl Mared lämnar nu Herenco efter lång och trogen tjänst i styrelsen.

– Visst är det vemodigt och jag känner en saknad efter så lång tid som ledamot. Men samtidigt är jag lugn. Jag har fått väldigt bra ersättare i styrelsen. Borde väl egentligen med ålderns rätt ha lämnat för länge sedan, men ett löfte till Stig Fredriksson, strax före hans bortgång, att vara kvar tills nya kommit in i jobbet är nu infriat. Därför är jag nu trygg inför koncernens framtid med tanke på de yngre och duktiga krafter som tar vid.