Packaging Solutions

Hållbara förpackningslösningar i fokus när Emballator Innovation Center invigdes

I början av juni invigdes Emballator Innovation Center i Ljungby. Den 700 kvadratmeter stora utvecklingsytan besöktes av ett hundratal kunder, branschkollegor och andra intressenter. Centret invigdes med hjälp av Stina – representant för den framtida generation som Emballator arbetar för.

Emballator Innovation Center invigdes med ett välfyllt program som startade med att Lovisa Hamrin, ägare Herenco, och Ulf Nicklasson, VD Emballator Packaging Innovations, intervjuades av moderatorn Emma Gunnarsson, FSK Group. Både Lovisa och Ulf har varit med sedan tankarna om ett Innovation Center startade och berättade om hur resan till idag har sett ut.

– Otroligt kul att få vara på plats och vara en del av att inviga Innovation Center. Jag är väldigt imponerad och glad för den kompetens vi har byggt upp här. Det här är en viktig framtidssatsning, säger Lovisa Hamrin.

– Under de senaste åren har hållbarhetsfrågorna aktualiserats rejält, i och med Innovation Center kommer vi kunna hjälpa våra kunder att nå sina hållbarhetsmål och på det sättet bidra till klimatet. Vi har mycket avancerad utrustning och kompetent personal som kan testköra och utvärdera olika material, säger Ulf Nicklasson.

”Äntligen på plats”

Vad det nya centret kan och kommer göra berättade Mats Jeppsson, Innovation Manager, sedan mer om och förmiddagen avslutades med att Stina, 8 år, klippte bandet.

– Det känns otroligt roligt att vi äntligen är på plats och har kunnat inviga vårt Innovation Center. Den här dagen har jag sett framemot i flera år. Att Stina, som är en av de framtida generationer som vi utvecklar produkter för, klippte bandet var pricken över i, säger Mats Jeppsson.

Under en kombinerad rundvandring-, lunch- och mingelstund fick gästerna veta mer om maskinhallen, labbet och designexpertisen. Jonatan Hofslagare, Innovationstekniker, visade hur formblåsning, extrudering och formsprutning av rigida produkter går till och berättade för besökarna vad som kan göras i maskinerna. Brendon Vermillion, Innovationsdesigner, bollade designidéer med gästerna.

Imponerande labb

I det termiska labbet fanns Christian Olsson, Materialspecialist, på plats för att prata analysinstrument, testmetoder och gå ner i de djupaste detaljerna kring polymera material.

– Många av våra besökare nämnde att just labbet är imponerande. Dels mängden utrustning, dels Christians stora kompetens. Vi ser framemot att kunna djupdyka ännu mer i våra kunders produkter och behov, säger Mats.

Bland de 100 besökarna fanns representanter från bland andra IKEA, Trioworld, Nolato och Stora Enso. På eftermiddagen fanns Åsa Stenmarck, Naturvårdsverket, Rickard Jansson, Svensk Plaståtervinning, och Tomas Rydberg, IVL Svenska Miljöinstitutet på scen och föreläste samt deltog i en paneldiskussion om Hållbara förpackningslösningar.

Emballator Innovation Center är invigt och på plats, vad händer nu?

– Nästa steg är att öppna dörrarna för kunder som vill komma hit och diskutera vad vi kan göra tillsammans. Här kommer vi utveckla förpackningslösningar för framtida generationer, säger Mats Jeppsson.