Människor

Hagabs nya VD tror på systematisk nyfikenhet

”Engagemanget är slående. Det känns så fort man kommer innanför dörren.” För Tomas Hållén, ny VD för ventilationsföretaget Hagab, är medarbetarnas starka engagemang den självklara grunden för verksamhetens utveckling.

Tomas Hållén har omfattande erfarenhet av marknadsföring och försäljning med en bakgrund som försäljningschef på Marbodal och IVT Värmepumpar. Han kommer närmast från en tjänst som försäljnings- och marknadsdirektör på Pelly Group. I mars tillträdde han som VD för Tabergsföretaget Hagab som utvecklar och tillverkar brandsäkra ventilationsprodukter. Företaget ingår i Herenco-ägda Vättern Industrier och har 25 medarbetare.

”Hagab är en välskött och stabil verksamhet. Här har finns möjligheten att komma in och jobba med utvecklingsfrågor och tillföra min kompetens inom marknad och försäljning. Jag vill erbjuda mitt affärsmannaskap och ta ett ansvar för affären”, säger Tomas Hållén.

”Det som är slående med Hagab är det stora engagemanget som finns i alla delar av företaget. Här finns ingen tradition av att bevaka sina egna intressen utan alla drivs av ett genuint intresse för bolaget och bolagets bästa. Det innebär fantastiska möjligheter att bygga vidare på.”

Tomas Hållén tror på ett coachande ledarskap med tydliga mål.

”Men det är viktigt att man bryter ner målen så att alla förstår sin del i kedjan – det är då man når resultat. Alla i bolaget måste vara delaktiga från start till mål. Om inte alla i kedjan är med så faller insatsen.”

Att vara nyfiken och proaktiv är en grundförutsättning för att företag ska utvecklas. Genom att arbeta strategiskt med utveckling och leta efter ingångar så skapar man nya affärer. Det är få bolag som har turen att snubbla över en affärsmöjlighet utan att ha jobbat för det, resonerar Tomas Hållén:

”Nya affärsmöjligheter hittar man genom att vända på de där stenarna som man normalt inte vänder på. Jag tror på att ta ett steg åt sidan och se på verksamheten ur nya vinklar. Att tänka utanför ramarna och leta möjligheter är ofta mer effektivt än att springa fortare. Jag sliter rätt hårt på min whiteboard”, skrattar han och erkänner att han ändå är en person som ogärna chansar – han vill veta hur saker och ting fungerar.

Som kontrast är det skogen och naturen som han vänder sig till för att tanka energi. Helgerna tillbringas i det egenritade fritidshuset i Östergötland där han jagar, fiskar och tränar.

”I själ och hjärta är jag en riktig skogsmulle. Jag uppskattar en varm kopp kaffe i skogen mer än ett glas rött på restaurangen…”