Gabriella tar plats i Herencos styrelse

Gabriella Sahlman, Stockholm, är ordningsam, gillar utmaningar, klura på problem och möta människor. I tjugo års tid har hon varit med i flera olika styrelser. Nu tar hon plats i Herencos ledning.

– Det är hedersamt att bli tillfrågad och få vara med och bidra till att skapa en stabil framtid för koncernen. Herenco är inne i en spännande fas. Det gör mitt engagemang extra intressant, säger hon.

I september var hon med på sitt första sammanträde som ledamot i Herencos styrelse. Hon har blivit headhuntad för uppdraget. Det är nu inte så konstigt.

Trots sina 42 år har Gabriella varit med om en hel del i sitt yrkesliv. Hon är nu investeringsansvarig på Proventus där hon arbetat i 14 år. Företaget liknar en bank och lånar ut kapital till olika bolag. Sammanlagt har det investeringar för 25 miljarder kronor i norra och västra Europa.

Syftet med investeringarna är att få avkastning på lånen.

–I runda tal handlar det om i snitt fem lån per år som vi genomför. Dessa omfattar mellan 100 miljoner kronor till en miljard. De stora summorna medför att vi lever nära de som vi lånat ut till. Därför har vårt företag med styrelseobservatörer i dessa bolag, säger hon.

Gabriella Sahlman har på så sätt hunnit skaffa sig rutin från styrelser i andra länder som England, Irland, Finland, Tyskland och så har hon varit styrelseordförande i ett bolag i Norge.

Det var under hennes studietid, som jurist på Stockholms Universitet, som hon via studentkåren kom i kontakt med styrelsesfären. Universitetet har aktieinnehav och medverkar i olika styrelser som exempelvis i Akademibokhandeln, högskolerestauranger och Folkuniversitetet som är en stiftelse.

– Jag är fortfarande kvar i styrelsen till ett dotterbolag i Folkuniversitetet. Studieförbundet strävar efter att människor ska vara nyfikna och utbilda sig och förkovra sig under hela yrkeskarriären. Det är viktigt för att kunna verka i vårt samhälle. Som jag ser det blir nyfikna personer mer toleranta och lyckliga. Ett samhälle med nyfikna människor är ett bra samhälle, säger hon.

Gabriella Sahlman bor i Stockholm med sin make och två döttrar. När hon fick förfrågan om att ingå i Herencostyrelsen visste hon inte så mycket om koncernen.
– Hallpressen var det första jag tänkte på och sedan på Stig Fredriksson som var en sann affärsman. Jag visste också att koncernen var starkt förankrad i Jönköping och hade flera industriföretag, säger hon.

Nu har hon lärt sig mer via genom en endagars introduktion på där hon fick besöka några verksamheter.

– Herenco är mycket välskött och har ett tydligt arbete med sin identitet och värdegrund. Det är en bra utgångspunkt. Det är skönt att komma in i en verksamhet som vet vad den vill och står för. Samtidigt som det är stimulerande att få följa koncernen i ett helikopterperspektiv och sätta sig in i de olika delarna av dess verksamheter, säger hon.

På fritiden gillar hon att träna och lägga pussel med familjen. I sitt arbete som investerare tycker hon om att vänd och vrida på frågeställningarna och kalkylera risker tills hon kommit fram till en lösning. Det är också något som hon tror blir hennes styrka i den nya styrelsen.

– Jag kan bidra med min erfarenhet inom finansiell affärsutveckling. I mitt yrkesliv har jag jobbat med investeringar under en lång tid och varit med om att utveckla företag. Det är på liknande sätt Herenco arbetar med sina strategier. Därför ser jag fram mot att ta mig an mitt arbete i styrelsen, säger hon.