Föreläsning om transformativt ledarskap vid University of Zurich

I mitten av oktober höll Lovisa Hamrin en föreläsning vid University of Zurich för över tvåhundra åhörare från ekosystemet runt The Center for the Future of Work, en forskargrupp vid universitetet. Rubriken för föreläsningen var ”How Women Transform Business and Academia”. Med sin föreläsning ville Lovisa förmedla ett enkelt budskap – en uppmaning att vara sig själv, och en påminnelse om att allt inte behöver vara ”corporate” när man leder förändring över tid.

Föreläsning och tillhörande frågestund finns nu att se här: https://www.leadthefuture.org/articles/4th-lecture-on-leadership-in-the-future-of-work

How women transform Business and Academia

Lovisa gillade rubriken direkt, då den gav anledning att tänka igenom vad som varit bärande element för henne själv under åren efter att hon som ung 33-åring tog vid som koncernchef för Herenco, 2008. Bara 9 månader efter att Lovisa tillträtt gick hennes far och företrädare Stig bort i cancer. Det fanns också stora utmaningar att hantera i organisationen. Lovisa stod inför att reda ut bolagets ägarsuccession, sälja av 2/3 av verksamheten, lämna arvet i tidningarna och parallellt börja bygga nytt. Herenco behövde ge sig in i nya branscher, göra investeringar på börsen och i slutet av 2021 börja rigga Herenco och The Hamrin Foundation för nästa 10-års resa.

– Det här med transformativt ledarskap handlar ju om att hitta de genomgripande linjerna, de enkla målsättningarna, och sen ta varje tillfälle i akt att tänka till, reformera och boosta, för att sedan – förhoppningsvis – kunna konstatera: vi är ett annat företag nu, vi har uppgraderat oss. Om det är kvinnligt eller manligt vet jag inte men däremot tjänar sådana resor på en tydlig inkludering, vilket underlättas när budskapet är enkelt att ta till sig, säger Lovisa.

Framtidens ledarskap fanns redan 1946

Aulan där föredraget hölls är historisk, det var där som Churchill 1946 uppmanade Europa att gå samman och bygga upp en gemenskap i spillrorna efter kriget. För Lovisa representerar Churchill också den typ av ledare vi behöver mer av, hon utvecklar:

– Alla kan vi nog se bilderna av Winston Churchill som går runt i ett bombat London och möter rädda människor som förlorat det mesta. Churchill fanns på plats, var närvarande, klargjorde att det fanns ett vi och var väldigt tydlig med varför det var viktigt att hålla i och tro på en framtid. En framtid som byggde på att kämpa och inte ge upp.

Bra energi och nyfikenhet i publik och sociala flöden

Lovisa medger att nerverna hängde lite löst inför anförandet, inte minst på grund av att hon snabbt inpå bestämde sig för att ändra om hela upplägget på presentationen. Istället för att använda powerpoint välde hon att prata direkt och visa upp Herencos värderingar i form av av den Gröna Påsen, ett verktyg som funnits med i nästan tio år, samt en sportflaska med visionen – Always Create Future – tryckt på. Att visa de ting man umgås med i vardagen, och att de har sitt ursprung i de små samtalen kändes viktigt, betonar hon. De är bevis på hur idéer kan uppstå.

Vikten av att ge sig utanför vardagen för att få perspektiv

Teamet bakom Center for the Future of Work har sedan starten 2020 snabbt etablerat sig som en erkänt framgångsrik och nyskapande forskarmiljö. Över 80-talet artiklar har nått publicering, bland annat i Harvard Business Review och American Phychologist. Med evidensbaserad forskning undersöks samtidsrelevanta frågor, exempelvis vad som kännetecknar och utvecklar emotionellt intelligenta organisationer och varför det ger affärsnytta.

– Via arbetet med The Hamrin Foundation har vi lärt oss att allt bottnar i en närhet som har mer att göra med nyfikenhet på varandra än geografi. Zurich känns definitivt nästgårds, och vem vet, vi kanske hittar på något! avslutar Lovisa.

Lovisa och Maria.
Lovisa och Maria