Packaging Solutions

Emballator Plastics & Innovations vann IVAs ”Smart industri”

Herencobolaget Emballator Packaging Innovations vann första pris i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, nya tävling Smart industri. Priset delades ut av IVAs vd professor Björn O. Nilsson i samband med det första German– Swedish Tech Forum på IVA i Stockholm den 31 januari där Tysklands förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven inledningstalade.

Vinnarföretaget Emballator Plastics & Innovations gör plastförpackningar till företag i en rad olika branscher. I juryns motivering understryks att företaget framgångsrikt utnyttjat digitaliseringens möjligheter både för att effektivisera produktionen och skräddarsy leveranser och produkter till sina kunder.

– Vi fick in över 40 nomineringar med stor bredd. I år valde vi att uppmärksamma företag som på ett innovativt sätt använt digitalisering för att vidareutveckla relativt traditionell tillverkningsindustri. Väderstad, som tillverkar jordbruksmaskiner, fick ett hedersomnämnande av just denna anledning, säger Johan Weigelt, juryns ordförande och akademisekreterare på IVA.

”Ur juryns motivering: Emballator Plastics & Innovations har på ett föredömligt sätt utnyttjat digitaliseringen för att effektivisera produktion, materialhantering och interna processer och därmed lagt grunden till företagets turn around.”

Företagstävlingen är en del av IVAs nya projekt Smart industri. Syftet är att stimulera företag att ta nästa steg i sin digitalisering. Vinnarna får en studieresa till Tyskland. Förutom tävlingen kommer IVA att arrangera en rad diskussionsforum och workshops över hela landet. Dessutom ska aktiviteter genomföras som kan locka ungdomar till de nya industrijobben som kommer genom digitaliseringen.

– På forumen kommer företag att inspireras genom goda exempel och kunna diskutera digitaliseringens utmaningar tillsammans med andra företag. Vi tar även upp hur de offentliga initiativ som finns runt om i landet kan komma företagen till nytta, säger Johan Carlstedt, huvudprojektledare för Smart industri.

Projektet som i sin nuvarande form ska pågå under två år finansieras och genomförs i samarbete med Automation Region, Siemens, Teknikföretagen, Tillväxtverket, ÅF och AB Volvo. I höst delas priset för 2017 års tävling ut.

I tävlingsjuryn ingår Johan Weigelt, IVA , ordförande; Monica Bellgran, IVA; Hans Enocson, GE; Torbjörn Holmström, AB Volvo; Danica Kragić Jensfelt, KTH; Björn Langbeck, Tillväxtverket; Per Magnusson, ÅF ; Ulf Troedsson, Siemens och Klas Wåhlberg, Teknikföretagen.

Priset i tävlingen är en studieresa utomlands, skräddarsydd efter det vinnande företagets önskemål. Vart den ska gå är inte känt.

– Jag ska höra efter om tävlingsjuryn har några goda råd. Nu är det viktigast att alla våra medarbetare får veta att vi vunnit, säger Christian Silvasti, som är säker på att bolaget om fem år också kommer att ha fabriker utomlands.