Packaging Solutions
Emballator Packaging tilldelas Herencostatyetten för 2017
Företaget Emballator Packaging har gått från liten ekonomi till stor och från bara metall till mycket plast. Från början handlade omställningen till plast inte bara om miljötänk utan om att priset på metall ökade. Nu har verksamheten vunnit Herenco-statyetten och stoltheten syns i ögonen på Gerard Dibb, VD på Emballator Packaging.
Gerard Dibb har precis lämnat av sina väskor på sitt hotellrum i Jönköping innan han kommer upp till Herencos våning i JP-huset. Där möts han av Herencostatyetten och lyckan är ett faktum.
– Det är en laginsats. Gänget som har arbetat med utvecklingen av vår produkt har arbetat hårt och det är många misstag som lett fram till vår produkt, säger en glad och kanske lite lättad Gerard.
Vinsten kommer av att företaget nått sitt mål att ta fram en plastbehållare som är 100% återvunnen och han berättar att medarbetarna har arbetat mycket hårt för att nå hela vägen.
På senare tid efterfrågas den miljövänligare plasten allt mer och ju högre återvinningsgrad desto bättre. Bara det inte är dyrare. Gerard berättar.
– Våra kunders kunder efterfrågar miljösnälla alternativ och då är det viktigt för oss att kunna möta det behovet och förstås gärna till bästa möjliga pris.
Företaget började producera plastförpackningar som nådde 25% återvinningsgrad och det var ungefär så mycket som ansågs möjligt. Det var först när Gerard Dibb och hans medarbetare började samarbeta med ett återvinningsföretag som utvecklade kabeldelar från 100% återvunnen plast.
– Det låter kanske inte så svårt men det var väldigt få aktörer som tillverkade plastburkar och behållare med mer än 25% återvunnen plast. I vårt samarbete lyckades vi ta stora steg och sedermera landade vi på dagens otroliga 100%!
Plasten kommer från två olika källor. Antingen från regioner med plastsortering där företag går in och köper avfallsplast eller från så kallade landfills, något vi svenskar inte är så vana vid. Det handlar i princip om soptippar där allt skrot och skräp slängs om vartannat. Det finns företag som specialiserar sig på att sortera och ta fram specifika typer av plast från skräpet och säljer vidare. Det finns många olika sorters plast och vissa är önskvärda medan andra är mindre och för att sortera dem från varandra krävs en lång process. Den begagnade plasten läggs på löpande band för att sorteras via kameror som känner igen olika sorters förpackningar. Några av dem slängs tillbaka i högen och några väljs ut. De som går vidare passerar ett vattenbad där ytterligare några typer av plast sorteras bort och vinnarna går vidare till ytterligare en kamera för att sedan sorteras ut, strimlas och smältas till pellets. I det sista steget smälts plastpelletsen om och får sin nya cylinderform innan kundens klistermärke fästs på behållaren. Emballator Packaging sköter alltså hela kalaset med klistermärken för företagen, handtag till behållaren och kunden fyller i princip bara cylindern med sitt innehåll.
Under utvecklingsarbetet med den återvunna plasten har vi till och med haft en kille som pensionerats under arbetets gång men som valde att fortsätta jobba för att nå vårt gemensamma mål.
Framåt vill Gerard bredda företagets kundstock och arbeta ännu mer mot målarfärg och han tror starkt på sin produkt. Den miljövänliga plasten är inne och de allra flesta är miljömedvetna, både slutkund och företag.
Gerard Dibb började februari 2004 arbeta på Emballator Packaging och sedan dess har de nästan fyrdubblat sin omsättning. Han har inte alltid jobbat inom förpackningsindustrin utan började sin bana inom textil. Då hemstaden Bradford var Storbritanniens textilhjärta föll det sig rätt naturligt och han arbetade med allt ifrån kläder till mattor och mode. Vid sidan om jobbet har han två intressen: rugbyn och familjen. Han är gift sedan 25 år med Alison och tillsammans har de en dotter som studerar på universitet men mycket av passionen går också in i den älskade rugbyn. Bradford Bulls är ett lag som likt Gerards företag har nått stora framgångar och den gemensamma nämnaren är lagarbete.