Ekonomi- och HR-chefen på Acticon trivs med högt tempo
När det löper en röd tråd från rekrytering till resultat, då är ekonomi- och HR-chefen på Acticon nöjd. För visst är Ulrika Björkman intresserad av siffror – men än mer intresserad är hon av vad som genererar dem.
En bra ekonomichef har inte bara järnkoll på skattereglerna och gör budgetar som håller, utan jobbar också verksamhetsnära. Det menar Ulrika Björkman som är ekonomi- och HR-chef på Acticon. Hon vet vad som funkar efter många år på positionen.
– Vill man förändra utfallet, då är det människorna man måste jobba med. Det handlar mycket om att medarbetarna ska veta vad som förväntas av dem. Sedan är det förstås viktigt att få in personer som passar i gruppen. Här har jag möjlighet att vara med och påverka vilka vi anställer. Vi har hittat bra personer som är intresserade och vill hjälpa bolaget att komma framåt. Det speglar sig i siffrorna, säger hon.
Ulrika kom till familjeföretaget 2016, strax efter att Herenco gått in som ägare. I dag är Acticon en viktig del av affärsområdet Indoor Climate. Under de åtta åren som Ulrika har jobbat på företaget har omsättningen ökat från runt 70 miljoner till 105 miljoner. Ett antal förvärv har genomförts, och sortimentet med produkter inom ventilation och storkök har breddats.
– Våra lösningar är ett vinnande koncept. Igenkänningsfaktorn är hög, varumärket Acticon väger tungt på marknaden. Sedan tror jag att vi vinner mycket på det personliga. Vi är snabba när kunderna behöver hjälp med något och de kan lita på att vi ger en bra service och konsultation, säger Ulrika.
Rätt personer och tydligt kommunicerade förväntningar, det speglar sig i siffrorna.
”Allt är kundanpassat”
När Ulrika jämför Acticon med sina tidigare arbetsplatser är det projektformen för affärerna som sticker ut. Ulrika har jobbat på tekniska företag förut, men där har man sålt produkter snarare än projekt.
– Acticons slutprodukt är såklart en storkökskåpa eller en ventilationslösning, men det vi säljer in är projektet. Om det är en ny skola eller ett äldreboende som ska byggas kopplas vår projektavdelning in och ritar upp en lösning baserat på de förutsättningar som finns. Projekten kan sträcka sig över en lång tid. Under denna tid jobbar vi väldigt nära våra kunder och ha ren tät kommunikation för att få ett bra resultat. Allt är kundanpassat och varje projekt är unikt, berättar Ulrika.
Som ekonomi- och HR-chef har hon många bollar i luften. I början av en ny månad är det månadsbokslutet som slukar tid. Sedan fylls kalendern på med allt från prognostisering och budgetering till personalfrågor och rekrytering.
– Har man problem med att nya saker dyker upp när man sitter med något annat, då är inte det här jobbet jättepassande. Själv gillar jag när det händer grejer. Jag skulle inte kunna sitta bara med redovisning till exempel, det har jag testat en kort tid. Jag är för rastlös för att bara göra en sak hela tiden, konstaterar Ulrika.
Vi är snabba när kunderna behöver hjälp med något, och de kan lita på att vi ger bra service och konsultation.
Fokus på framtiden
Hon sitter också med i ledningsgruppen där man zoomar ut från den dagliga verksamheten och blickar framåt. Acticon är ett väletablerat varumärke i branschen, men det finns utrymme för att plocka fler marknadsandelar.
– Vår vision är ’rätt klimat i varje rum’ och detta ska vi erbjuda till våra kunder genom attraktiva produkter och lösningar. Vi behöver vara lyhörda för vad som efterfrågas, men också tänka strategiskt och staka ut en riktning. Vi ska också jobba vidare med det som vi är särskilt starka på, servicen. Då har vi alla möjligheter att växa.
Ulrika uppskattar att Acticon har fått behålla sitt DNA. Hon har sett exempel där välmående bolag efter uppköp tappat det genuina som var anledningen till framgången.
– Herenco låter sina bolag sköta sig själva. Så länge vi levererar det vi ska, är vi fria att agera utifrån våra värderingar och vår vision. Det gynnar personer som jag själv, som då får möjlighet att jobba med olika saker och driva på utvecklingen, konstaterar Ulrika.