E-sport som förebild på Herencos Digitaliseringsdag
Herenco arrangerade Digitaliseringsdag på Elmia i Jönköping. Digitaliseringsdagen var till stor del ett samarbete med Dreamhack i Jönköping.
Herencos digitaliseringsdag hölls på Elmia i Jönköping den 30 november, samma dag som Dreamhack Winter inleddes. Digitaliseringsdagen innehöll flera föreläsningar kopplade till Dreamhack och Herenco-medarbetare på plats fick en rundvandring i Dreamhacks lokaler på Elmia, timmarna innan den stora anstormningen av datorintresserade människor väntade.
Tomas Lyckedal, vice vd på Dreamhack, berättade om hur festivalen hade utvecklats sedan det första initiativet togs 1994. Den gången hade ett 40-tal datorintresserade ungdomar under en helg samlats i en skolmatsal i Malung i Dalarna.
– Vi ska komma ihåg att det var innan internet hade slagit igenom. Vid den tidpunkten var det viktigare att få träffa personer med samma intresse och att få umgås, berättade Tomas Lyckedal.
Några år senare hade evenemanget blivit så stort att det blev möjligt att flytta till en större lokal några mil bort. 1997 och ett antal år framåt hölls Dreamhack i Kupolen i Borlänge. Efter millennieskiftet kunde inte heller lokalen i Borlänge svara upp till Dreamhacks växande popularitet och arrangörerna sökte över hela Sverige efter en större lokal. 2001 skedde flytten till Elmia i Jönköping. Bidragande faktorer till att det blev Jönköping var bland annat att Elmia kunde erbjuda stora hallar och mycket parkeringsmöjligheter.
Förändringens vindar har blåst över Dreamhack många gånger sedan dess. År 2002 valde festivalen att utöka. I stället för en gång per år blev det två evenemang per år. 2004 hade Dreamhack blivit världens största datorfestival. 2007 valde däremot Dreamhack att byta inriktning och blev en mer renodlad e-sport-festival. E-sporten hade då växt enormt i popularitet och Tomas Lyckedal säger att förändringen tillkom efter önskemål från Dreamhacks besökare.
– Vi märkte att e-sporttävlingar snabbt blev väldigt stora. Vi började vid den tiden även få mejl från personer som undrade om det inte var möjligt att bara köpa biljetter till Dreamhack för att titta på matcher i e-sport, säger Tomas Lyckedal.
Arrangörerna såg till att försöka möta de nya önskemålen. Dreamhack kunde erbjuda en spelarena på Elmia med plats för omkring 1 000 åskådare. På senare år har e-sporten blivit så stor att matcher har kunnat arrangeras på stora evenemangsarenor som Globen i Stockholm och Malmö Arena.
I dag räknas e-sport och speltillverkning som en av Sveriges största exportprodukter. E-sportvärlden har på många sätt varit en föregångare för andra branscher när det gäller att anpassa sig till nya förutsättningar. Ett sådant exempel skedde i e-sportvärlden 2009 när spelet League of Legends lanserades. Spelet var gratis och alla kunde spela via internet. Tillverkarna tjänade i stället pengar genom att låta spelarna köpa till olika delar inne i spelet.
– Om vi jämför med fotboll så är Fifa det högsta organet som styr sporten, men något sådant finns inte inom e-sporten. Inom e-sporten är det väldigt vildvuxet och tillverkare och arrangörer måste hela tiden vara lyhörda för spelarnas önskemål, säger Tomas Lyckedal.
2012 kunde Dreamhack utöka sin verksamhet ytterligare. 2012 lanserades Dreamhack-festivaler i Valencia i Spanien, i Tours i Frankrike och i Leipzig i Tyskland. 2016 expanderade Dreamhack ytterligare och etablerade sig i Nordamerika med tre festivaler i Denver, Atlanta och Austin i USA och en festival i Montreal i Kanada.
Alla festivaler blev stora succéer mycket tack vare Dreamhacks starka varumärke över hela världen. Senare på Digitaliseringsdagen berättade även Christian Lidström från Jönköping, tidigare världsmästare i e-sport i spelet Counter-Strike, om hur den generation unga människor med erfarenhet av e-sport kan bli stora tillgångar på arbetsmarknaden.
– Media har alltid varit bra på att lyfta fram de negativa aspekterna med spel som att det är mycket stillsittande och att många spel är våldsamma. Jag säger inte att det inte finns problem kopplade till spelande, men det finns många positiva aspekter som jag tycker är viktiga att lyfta fram.
Efter tiden som professionell e-sportspelare valde Christian Lidström att utbilda sig till civilekonom. Han berättade om tiden då han ingick i ett e-sportlag med fyra lagkamrater.
– Vi reste runt i hela världen och var tillsammans hela tiden. Det kunde ibland vara väldigt påfrestande, men jag kände att jag under den tiden fick lära mig mycket om konflikthantering. Han lyfte fram att de populära dataspelen kräver väldigt mycket av spelarna.
– Jag skulle säga att de positiva egenskaperna är att du får ledarskap, analytisk förmåga och kommunikation. I en grupp på fem personer är det alltid någon som måste ta ledarrollen. Sedan är det i e-sport även viktigt att kunna ta snabba beslut och bli en problemlösare. Jag skulle även vilja lyfta fram att spelandet gör att många ungdomar tidigt lär sig att prata flytande engelska, säger Christian Lidström.
Fakta: Herencos Digitaliseringsdag
Digitaliseringsdagen hölls på Elmia Konferens och Kongress i Jönköping den 30 november 2017. Medarbetare från Herencos företag Hall Media, Hamhus, Herenco Invest, Emballator, Pacs On och Vättern Industrier var inbjudna till en heldag med lunch för att lyssna på föreläsningar och att få en rundvandring inför den digitala festivalen Dreamhack.
Föreläsare under dagen var Tomas Lyckedal, Dreamhack, Christian Lidström, Testify, Olof Malmström, Consultant Intelligent Business, Emil Danielsson, Evenstar AB och Emanuel Karlsten, frilansjournalist.
Text: Joel Wennerberg