Människor

Carl-Johan summerar 15 år på Herenco: ”Har utvecklat Herenco till en mer sammanhållen och affärsrelevant grupp”

Sedan 2008 har Carl-Johan Simonsson arbetat på Herenco. Först som CFO, vVD och sedan VD. Rollerna har stundtals gått in i varandra och stort fokus har varit på förvärv och avyttringar. Nu – 15 år senare – har det blivit dags för Carl-Johan att lämna Herenco och det operativa arbetet.

– Var sak har sin tid, så nu känns det bra att lämna. Men det är klart att jag kommer att sakna att vara operativt ansvarig och genomföra affärer, säger Carl-Johan Simonsson.

Carl-Johan kom till Herenco efter drygt 20 år inom Munksjö-koncernen, de sista där som CFO. Hela hans yrkeskarriär har handlat om ekonomi, affärsutveckling, etableringar och företagsaffärer.

På Herenco har han arbetat nära Lovisa Hamrin, styrelseordförande och ägare, och han har varit en viktig del av den resa som företagsgruppen har gjort.

– Ett av mina starkaste minnen är avyttringen av Hallmedia och processen dit. Det var en väldigt intensiv affär under pressade former, men alla parter gick därifrån nöjda. Jag och Lovisa har haft många sena kvällar på kontoret och mailkonversationer sent in på nätterna. Lovisa är energirik, inspirerande och har hela tiden haft bolagets bästa för sina ögon. I både högt och lågt har vi haft ett nära samarbete, diskuterat och bollat, berättar Carl-Johan.

– Sedan minns jag väldigt väl arbetet kring värderingarna i Den gröna påsen. Vi samlade medarbetare från alla bolag och jobbade igenom den. Nu är den en viktig del av Herenco och jag är stolt över att ha varit en del av den. Den har verkligen fastnat hos både medarbetare och kunder.

Stod inför generationsskifte

Anledningen till att Carl-Johan började på Herenco var en nyfikenhet på att arbeta i en långsiktig familjeägd företagsgrupp. Då stod Herenco inför ett generationsskifte och Lovisa Hamrin tog över efter sin far Stig Fredriksson.

"Vi har utvecklats och blivit mer specialiserade på förpackningssidan och byggt upp ett ben med nischinriktade bolag inom ventilation, solskydd och golventreprenad."

Carl-Johan Simonsson

– Jag fick en ny roll att tillsammans med Lovisa jobba med Herenco. Jag hade mycket erfarenhet från Munksjö och den europeiska expansionsresa vi gjorde där. Då var Herenco mycket mer diversifierad med tryckeri, delägda bolag, tidningar och förpackningar. Nu har vi utvecklat Herenco till en mer sammanhållen och affärsrelevant grupp med mycket mer samarbeten och dialog mellan våra bolag, säger Carl-Johan och fortsätter:

– Vi har utvecklats och blivit mer specialiserade på förpackningssidan och byggt upp ett ben med nischinriktade bolag inom ventilation, solskydd och golventreprenad. Vi har även utvecklat stora ägarandelar i börsnoterade bolag där vi är med i styrelse eller valberedning. Sedan har vi avyttrat verksamheter som passar bättre hos andra ägare och som kan utvecklas där. Avyttringarna har också gjort att vi kan satsa mer på de bolag som har tillkommit.

”Bra nedtrappning”

Tjänsteresor, möten och många timmar vid skrivbordet har varit Carl-Johans vardag, nu är det mer tid till resor, trädgård, barn och barnbarn som står i kalendern.

– Jag har några styrelseuppdrag utanför Herenco som kommer ta en del tid, det blir en bra nedtrappning för mig, men sedan ska jag ta hand om barn och barnbarn. Jag har några byggprojekt som har fått stå tillbaka i några år som jag ska ta tag i. Men mest ser jag framemot att vara med min fru, barn och barnbarn, säger Carl-Johan.

I sin roll har Carl-Johan varit involverad i det mesta och hans och Lovisas samarbete har liknat ett radarpar. Att nu lämna Herenco innebär förstås en stor förändring även för Lovisa Hamrin.

– För många år sedan skulle jag och Carl-Johan dra iväg på en tvådagarskonferens. När vi anmälde oss som VD och CFO fick vi beskedet att bara VD:ar och Ordförande var välkomna. Det var inte aktuellt att åka själv och jag la till en extraväxel i returen; men hallå, vi är ett team och för övrigt spenderar jag mer tid med Carl-Johan än med äkta maken! Den bet inte så då letade vi upp ett lagerbolag och registrerade in Carl-Johan som ny VD så det blev som vi ville ha det. Det här säger kanske något om hur vi tacklat alla utmaningar genom året. Går det inte med det ena så får vi hitta en annan väg, drivet av en djädraranamma och glimt i ögat-mentalitet, säger Lovisa och fortsätter:

"Carl-Johan är en av de absolut smartaste, mest omtänksamma, kreativa och positiva människa jag någonsin träffat. En affärskonstnär i professionell skrud."

Lovisa Hamrin

– Sedan finns det skäl att reflektera på den omfattande omställningsresa vi gjort tillsammans. Så här i efterhand så förstår jag inte hur vi orkade med att jobba så intensivt och reda ut alla utmaningar i den komplexitet av olika verksamheter och situationer vi befann oss i när allt började 2008. Det finns bara ett svar på det: Det har varit så djädra kul! Carl-Johan är en av de absolut smartaste, mest omtänksamma, kreativa och positiva människa jag någonsin träffat. En affärskonstnär i professionell skrud. Men viktigast av allt – en underbar person som jag är djupt tacksam över att ha fått ha vid min sida under så lång tid. Så vad finns kvar att säga? Ett stort tack för Carl-Johans tid och ett personligt medskick från honom till oss som nu tar vid: ”Fira lite oftare” för det hann vi inte riktigt med.