Människor

Bemsiqs VD tar plats i Herencos styrelse

Mikael Johnsson Albrektsson, VD på Bemsiq, blir ny ledamot i Herencos styrelse. Med lång erfarenhet från bland annat Latour hoppas han kunna bidra till Herencos fortsatta tillväxtresa.

Mikael Johnsson Albrektsson, född 1980, tillträdde Herencos styrelse i juni 2023. Mikael har efter sin examen i industriell ekonomi vid Chalmers arbetat med strategi- och ägarutveckling i tillverkningsindustrin. Först som verksamhetskonsult på Arthur D. Little och senare på bland annat investmentbolaget Latour. Sedan 2018 är han VD för Bemsiq, ett av Latours helägda affärsområden.

– Jag hoppas kunna bidra till Herencos styrelse inom flera områden. Dels har jag genom åren gjort många transaktioner, i olika länder och kontexter, och hoppas därmed kunna bidra till att Herenco blir ännu effektivare i transaktionsmomentet. I min operationella roll arbetar jag mycket med att växa verksamheter internationellt, och hoppas kunna bidra till att sätta och genomföra spänstiga tillväxtagendor i såväl befintliga som nya innehav, säger Mikael.

För Mikael handlar uppdraget hos Herenco mycket om att utveckla sig själv och att vara en del av Herencos fortsatta tillväxtresa.

– Herenco står i ett spännande läge med efter att ha genomfört en större omstrukturering och med ny organisation på plats och stark balansräkning. Bolaget har stora ambitioner och när jag träffade Lovisa kände jag direkt att jag ville vara med på resan. Läget Herenco är i passar mitt DNA och mitt tillväxtorienterade sätt att vara.

Vad tror du blir extra viktigt för Herenco och Herencos bolag framöver?

– Svårt att svara på men jag tror att det blir viktigt att man bygger en organisation som klarar av förändring. Man skall alltid ha en övergripande strategisk idé kring vart man vill och vad man vill åstadkomma, men ännu viktigare är att säkerställa att man har personer som kan genomföra planerna och hantera förändringar längs med vägen. Det är svårt att förutspå vad som händer i vår omvärld och ska man vara ett framgångsrikt investmentbolag måste man vara snabbfotad, kunna fatta beslut och hantera förändringar. Och det gäller även för bolagen, säger Mikael och tillägger:

– Jag gillar att göra affärer och det värdeskapande momentet i transaktionen och efterföljande bolagsbyggandet, men det jag har insett genom åren är att den gemensamma nämnaren för lyckade investeringar, oavsett bransch, är bra människor. Med rätt människor på rätt plats kan man göra vad som helst.

Lovisa Hamrin, ägare och ordförande Herenco, är väldigt glad att ha Mikael med på resan framåt.

– Jag är väldigt omsorgsfull när det gäller vilka som är med oss runt bordet i våra strategiska och långsiktiga diskussioner. Integritet, engagemang och nyfikenhet är superviktiga personliga egenskaper tillsammans med en bevisad förmåga och för oss relevant erfarenhet. Den senare är lite enklare att hitta, det personliga mycket svårare. Vi träffade Mikael och vår slutsats var enkel; ”Om inte vi tar möjligheten att knyta till oss en så superbra person så gör någon annan det”, så det var bara att slå till och jag är jätteglad att Mikael sa ja, säger Lovisa och tillägger:

– Att ha med Mikael i styrelsen är en av två nyckelrekryteringar som görs under 2023 för att möta upp den förnyelse som skett av affärer och operativt ledarskap på Herenco under 2021 och 2022.