AI och IoT tog över på The Harbor för en dag

Under årets första ”Fredagar på The Harbor” fick deltagarna prova på en mängd olika digitala hjälpmedel och inspireras av techproffs.

Stefan Fasth, innovation management officer på Atea. Foto: Simon Nestor

Fredagarna byggde under föregående år på insikter och teman som man sedan fick arbeta med i workshops. I år kan deltagarna se fram emot ännu fler praktiska moment.

– Nu i det nya året vill vi bli mer praktiska. Det är i samtalet och praktiken det händer och vi tillsammans kan omsätta det vi lärt oss under föreläsningarna till verklighet, inledde Patrik Olderius, vd på The Harbor, årets första mötestillfälle.

Dagens värd var företaget Atea som är specialister inom IT-struktur.

Ingen cirkus
Stefan Fasth, innovation management officer på Atea, arbetar med att hjälpa företagets kunder att skapa innovation. Han menar att det finns konkreta sätt att arbeta med nytänkande.

– Innovationsarbete är inte en cirkus med glass, ballonger och post-it-lappar. Vi måste skapa en struktur som möjliggör innovation, säger han.

Stefan förklarar att många företag, särskilt redan etablerade verksamheter med en lång historia, har en tendens att återvända till det som alltid har fungerat.

– Många organisationer beter sig som en hare mitt i vägen när det kommer en bil. De analyserar inte situationen ordentligt utan gör det de alltid har gjort – springer planlöst och hoppas komma ifrån hotet. Det vi alla måste göra är att istället analysera hotet och anpassa sin verksamhet.

För att klara sig i dagens konkurrens måste företag dessutom gå ifrån sitt produktfokus, menar han.

– I framtiden tror jag att fungerande organisationer kommer behöva skaffa sig ett mer situationsorienterat fokus. Det handlar om att anpassa sin affär efter situationerna som uppstår. Våra företag måste bli mer snabbfotade och anpassningsbara.

Han delar också med sig av en kontroversiell sanning.

– Hemligheten för att bli duktig på innovation är enkel. Sluta med tradition. Tradition och innovation tar annars ut varandra. Sluta fundera på vilken produkt ni ska skapa och styr istället för att lösa kommande situationer.

Att få prova skapar engagemang
En av de som varit med från början i ”Fredagar på The Harbor” är Carl Andersson, platschef på Atea Jönköping. Den tidigare ingenjören och mjukvaruutvecklaren drivs framförallt av att se andra företag utvecklas.

– För mig är resan viktig. Att få se engagemanget och intresset väckas till liv när företag får prova innovativ teknik. säger han.

På plats i The Harbors lokaler fanns ett antal olika stationer som deltagarna kunde gå till för att lära sig mer om några av de tekniker som kan underlätta för företag och organisationer.

– Vi ville att alla här ska få möjlighet att lära sig om IoT, VR, RPA, AI, AR och chatbotar. Det finns så otroligt mycket teknik som är relativt lättöverkomlig på marknaden idag. Det behöver inte vara särskilt dyrt att komma igång med till exempel en chatbot eller IoT.

Carl är en founding father till ”Fredagar på The Harbor” och har varit med på samtliga mötestillfällen. Han är väldigt positiv till mötena och de samtal och lärdomar gruppen har fått ta del av.

– Ingen kommer undan utan att arbeta med innovation. Eftersom vi alla har äldre företag med en tradition står vi inför liknande utmaningar. Det är viktigt att inte stå vid sidan av och vänta ut utvecklingen, vi måste alla vara en del av det som händer. Vi som möts här kan ge varandra mod att våga prova nya saker. Vi har blivit en stark grupp som är lagom stor och det sitter mycket kompetens samlad på ett ställe och vi kan alla ta del av den.

Förhöjd verklighet
En annan deltagare som varit med vid flera tillfällen är Robert Isaksson, product manager på ventilationsföretaget Acticon AB. Under dagen gick han mellan de olika stationerna och lät sig inspireras.

– Vi arbetar mycket med automation och styrningar. Våra produkter testas idag med traditionella metoder under särskilda förhållanden. Därför var det spännande att se hur vi kan använda IoT för att kunna utläsa fler resultat från verkligheten. Med fler uppkopplade sensorer kan produkterna styra utvecklingen mer än tvärtom, säger han.

Även AR är en teknik som kan hjälpa Acticon, tror Robert.

– Genom att använda AR som verktyg skulle vi kunna guida externa ventilationsfirmor i större utsträckning. Det skulle leda till en bättre service av våra produkter. Allt som skulle krävas är en särskild videolänk och instruktioner.