Möt Lovisa Hamrin

I förändring skapas nya möjligheter

Herenco är ett bolag som funnits i generationer, med ett tungt och stolt arv i den bransch där man en gång startade – tidningsbranschen. Idag är tidningarna ute ur bilden; en förändring som öppnar upp nya möjligheter att skapa framtid och göra skillnad.

Som ägare till ett bolag som Herenco skulle det vara lätt att hamna i en förvaltande roll. Det har aldrig varit Lovisa Hamrins plan.

”Att förvalta handlar för mig om att ta hand om någon annans verk snarare än att skapa något eget. Vi ska i stället vårda det vi har genom att förhöja det och tillföra nytt. Ibland betyder det att något helt måste upphöra för att ge plats för det nya”, betonar hon.

En ny vision togs fram för Herenco 2018. En modig vision som ställer krav: Ständigt skapa framtid. Always create future. Det är en lek med ord som tillåter sig att skava lite rent språkligt. Tanken är att dess koncentrerade form ska trumma in vägen framåt. Ständigt. Skapa. Framtid.

När visionen togs fram var tidningen fortfarande en viktig del av ekvationen. Den nya visionen knöt ihop historien med en önskan om att fortsätta vara relevanta. Det var så det började en gång i tiden. Med en stark vilja att förändra samhället genom affärsmässigt paketerad nyhetsrapportering.

Inte rädd för tomrummet

Samhället förändras och sätten att vara relevant likaså. 2020 togs beslutet att lämna tidningsvärlden i och med att Hall Media såldes. Det var inget lätt beslut och på ett sätt innebar det att skiljas från sitt arv. Lovisa beskriver det som ett tomrum, men också en slags lättnad.

”Jag har insett att det där tomrummet behöver man inte vara rädd för. Allt landar i att var och en måste ta ansvar för sig själv som människa. För min del betydde det att jag var tvungen att släppa taget om det som skavde. I tomrummen skapas nya möjligheter. Jag tänker på Leonard Cohens Anthem och att det är i sprickorna som ljuset kommer in.”

"Det handlar om att vi gör något för varandra och att vi ska lämna efter oss något av värde till våra samhällen. Något som inte hade funnits om inte vi hade varit där."

Att komma fram till beslutet att sälja tidningarna var en resa. Som en del i den resan har Lovisa klivit av sin VD-roll på Herenco och på sätt och vis börjat på ett oskrivet blad i The Hamrin Foundation. Budskapet på det nya bladet är detsamma – Ständigt skapa framtid – men innebörden är delvis ny. Plötsligt finns möjligheten att välja HUR. Att det ska göras är däremot inte förhandlingsbart. Tvärtom, Lovisa pratar mer än någonsin om vikten av att göra skillnad. Hon beskriver det som ett vägbyte som innebär att inte längre vara jagad, inte satt att vårda ett arv.

”Jag har jobbat i massa år, men med The Hamrin Foundation är vi utelämnade till mänskliga möten. Som ordförande i Hamrin Foundation är min valuta mänsklig kreativitet. Det gäller att vara i nuet för att uppmärksamma de ’defining moments’ som ska forma vår resa framåt.”

Värde till samhällena

Så, vad är det då Herenco, Lovisa och The Hamrin Foundation ska ägna sin tid åt för att fortsätta skapa framtid? Lovisa pratar om att kunna se sig själv och andra i ögonen. Hon menar att alla har ett ansvar att försöka göra skillnad.

”Det handlar inte om mig”, betonar hon. ”Det handlar om att vi gör något för varandra och att vi ska lämna efter oss något av värde till våra samhällen. Något som inte hade funnits om inte vi hade varit där.”

Med siktet inställt på framtid, och med en rosa hund som uppmanar till fortsatt spårning efter intressanta samarbeten, står Lovisa idag på en plats mitt emellan arvet och det som ska känneteckna Herenco framöver.

”Att ha resurser och inte göra det man brinner för är fan kriminellt”, avslutar hon.

Det känns som ett utmärkt sätt att runda av ett öppenhjärtigt samtal om vägen och valen som ligger framför.

Vill du veta mer?

Kontakta Lovisa.

Lovisa Hamrin

Ägare och arbetande ordförande